***

Informacja o stopniu przesezonowania drewna jest zawsze podawana w zależności od aktualnego stanu faktycznego.

***

1. B R Z O Z A - średnio twarde i ciężkie. Brzoza spala się bardzo ładnie dając duży jasny płomień. Z uwagi na małą ilość kory drewno to wydziela podobnie jak grab śladowe ilości dymu. Brzoza wysycha bardzo szybko, ale jest ok. 30% mniej kaloryczne od buku, grabu, dębu.

***

2. B U K - drewno bardzo twarde, ciężkie i wysoce kaloryczne. Spala się powoli wydzielając niewielką ilość dymu i pozostawiając bardzo małą ilość popiołu. Buk pali się jasnym płomieniem i zapewnia kaloryczność wyższą niż dębiny!!Polano przesezonowanej buczyny potrafi utrzymywać najpierw płomień a następnie żar przez całą noc. Buk do kominka musi być sezonowany ok. 1 rok.

***

3. G R A B - to bardzo kaloryczne drewno, które możemy spotkać w rodzimych lasach. Ze względu na swoją wartość energetyczną oraz dużą twardość jest idealnym materiałem opałowym do wszystkich rodzajów pieców i kominków. Drewno to jest w zasadzie pozbawione kory w związku z czym ilość dymu wydzielana w trakcie spalania jest minimalna, co jest niebywale istotne dla wszystkich odkrytych palenisk. Dodatkowo drewno posiada jeszcze jedną zaletę - zapach wydzielany w trakcie spalania jest bardzo przyjemny. Grab do kominka musi być sezonowany ok. 2 lata.

***

4. D Ą B - drewno jest stosunkowo ciężkie, twarde i wysoce kaloryczne. W związku z powyższym spala się powoli dając wysoką temperaturę spalania. Estetyka spalania nie jest tak duża jak dla innych gatunków (bardziej się tli niż pali jasnym płomieniem), jednak dąb ma jedną niewątpliwie istotną zaletę - duże polano potrafi w sprzyjających warunkach spalać się przez całą noc podtrzymując przyjemny wygląd pomieszczenia oraz oczywiście temperaturę. Dąb do kominka musi być sezonowany ok. 2 lata. 

***

5. O L C H A - drewno olchy po obróbce i wysuszeniu przyjmuje czerwonawą barwę. Spala się bardzo estetycznie dając duży jasny płomień o lekkim czerwonym zabarwieniu. Olcha ma znacznie niższą wartość energetyczną niż dąb czy grab jednak estetyka spalania oraz zapach jaki wydziela spalane drewno olchy (stosowana do celów wędzenia) klasyfikuje ją wysoko w rankingu materiałów opałowych. Olcha wysycha szybko. OLCHA JEST DOSKONAŁA DO WĘDZENIA. 

-------------------------------------------------------------

Poniżej mniej popularne gatunki

-------------------------------------------------------------

A K A C J A - drewno liściaste twarde o zbliżonej do dębu wartości energetycznej. Spala się podobnie jak dąb powoli, dając stosunkowo niewielki płomień oraz wysoką temperaturę. Akacja wysycha szybciej niż dąb.

 

***

J A W O R - ma około 30% niższą wartość energetyczną od dębu. Jednak estetyka jego spalania charakteryzująca się pięknym wysokim żółtym płomieniem powoduje, że drewno to jest idealnym materiałem opałowym do kominka. Niewielka ilość kory powoduje, że drewno w procesie spalania wydziela znikome ilości dymu.

***

O S I K A - drewno osiki charakteryzuje się szybkim spalaniem o bardzo wysokiej temperaturze. W związku z tym drewno to jest idealne do rozpalania czy wypalania nadmiaru sadzy z szyby czołowej kominka. Osika spala się ładnym biało żółtym płomieniem przy czym nie wydziela dużych ilości dymu. Osika jest doskonała do "czyszczenia komina".

***

S O S N A - Drzewo iglaste, jasnożółte z brązowawym rdzeniem, lekkie i miękkie, bardzo przyjemnie pachnące z powodu silnego żywicowania. Wysuszone spala się bardzo szybko wydzielając dużą ilość dymu. Nie jest wskazane do palenia w kominku. Niemniej jednak z uwagi na dużą ilość żywicy spala się bardzo szybko z bardzo wysoką temperaturą co powoduje, że jest to idealny materiał do celów rozpalania paleniska. Przyjmuje się, że 1 worek (ok 0,1 mp) drewna sosnowego wystarczy jako rozpałka do 2-3 metrów przestrzennych drewna liściastego.

***